Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 01
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 01
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 03
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 02
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 13
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 14
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 15
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 16
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 18
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 20
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 19
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 11
Ars Longa Willem 06
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 08
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 10
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 09
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 05
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 06
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 04
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 21
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 22
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 17
Ars Longa Willem 07
Ars Longa Willem 05
Ars Longa Willem 02
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 12
Ars Longa Tentoonstelling Willem Van Oranje NMM 07

In deze sfeervolle tentoonstelling leer je Willem echt kennen! Ars Longa is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de expositie.

In deze expo maak je kennis met Willem van Oranje vanaf het moment dat hij de titel Prins van Oranje erft en als 11 jarige jongen naar de Nederlanden komt. De familietentoonstelling geeft een uniek beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje, zijn opvoeding en zijn ontwikkeling van militair naar veldheer en maakt duidelijk waarom hij uiteindelijk leider van de opstand wordt.

In de tentoonstelling zijn veel unieke topstukken te zien, uit binnen en buitenland. Een belangrijk deel is nooit eerder in Nederland te zien geweest. Zoals de baton: de bevelhebbersstaf die dienst deed in het Opstandelingenleger van Willem van Oranje.

Deze expo doet niet alleen recht aan de bijzondere collectie. Naast fraaie esthetische presentaties is er veel ruimte voor de dramatische verhaalopbouw. Theatrale evocaties zorgen ervoor dat bezoekers deze roerige periode uit de Nederlandse geschiedenis beleven en geprikkeld worden informatie op te nemen. We zetten veel bijzondere presentatietechnieken in om het verhaal zo dynamisch en prikkelend mogelijk voor het voetlicht te brengen.

We maken onder meer gebruik van soundscapes, bewegende projecties, monumentale animaties, veel doe-presentaties en speciaal hiervoor ontwikkelde “specials”. Bij het opzetten van een 3D helm nemen bezoekers bijvoorbeeld deel aan een spannend rapiergevecht. Alle bijzondere expositie displays zijn door Ars Longa in eigen beheer gerealiseerd. Ook hebben we de scripts voor animaties en multimedia opstellingen ontwikkeld.

In deze interactieve familietentoonstelling kiezen bezoekers hun eigen expo gids. Op die manier kun je het expositie verhaal vanuit een persoonlijk perspectief volgen. Als de bezoekers de routekaart scannen verschijnt de gids naar keuze: Willem, de bruiden van Willem of Filips II. Ars Longa kreeg de opdracht voor het onderzoek en synopsis van elke route. Met behulp van de persoonlijke routes kunnen bezoekers zich gemakkelijker identificeren met issues die er spelen in de 16e eeuw en de dilemma’s van de hoofdpersonen.

De expositie is voorzien van een levendige kinderroute. Attractieve doe opstellingen stimuleren jong en oud op een speelse manier informatie te vergaren.

“Er worden vele inkijkjes gegeven in het sociale en culturele leven van die tijd, in de context van het leven van Willem. Er is veel informatie, beeld en geluid, zowel statisch als dynamisch. Ik heb vele uren in de expositie doorgebracht maar het is het waard!”

Citaat bezoeker

Project details

Tentoonstelling:
Visualiseringconcept, grafisch en ruimtelijk ontwerp, multimedia presentaties, concept en realisatie persoonlijke route.