In het hart van Nijmegen ligt de prachtige Stevenskerk. Deze…
Bevrijdingsmuziek uit de collectie van Jan Anderson
De expositie zou afgelopen zaterdag in Museum Vlaardingen geopend zijn maar dit is vanwege de uitbraak van het Coronavirus uitgesteld. Wij laten nog weten vanaf wanneer de tentoonstelling te zien en te beluisteren is.
“Trees heeft een Canadees” is een van de weinige bevrijdingsliedjes die nog bij groot publiek bekend zijn. Vanwege de schaarse financiële middelen zo kort na de oorlog, zijn veel bevrijdingsnummers nooit opgenomen of uitgebracht.
Oorlogsmuziek is speciaal gecomponeerd om het gevoel van vreugde, nationale trots en dankbaarheid te vieren. Maar al snel realiseren steeds meer mensen zich de omvang van het blijvend leed dat de oorlog met zich meebrengt. Euforische gevoelens maken dan plaats voor ontgoocheling. Zo verliezen de bevrijdingsliedjes hun functie maar ook de plek in het collectieve geheugen.
De expositie start op een feestelijk bevrijdingsplein. Je ziet optochten en hoort muziekverenigingen optreden. Bezoekers ervaren de enorme tegenstelling met de bezettingstijd, waarin elke vorm van muzikaal optreden op straat verboden is. Radio’s zijn door de Duitsers gevorderd. Alleen bioscopen en theaters bieden nog de mogelijkheid naar muziek te luisteren. Afro-Amerikaanse dans en muziekstijlen zijn in de ban en ook Engelse liedjes zijn verboden en maken plaats voor propagandistische composities. Per thema beluisteren bezoekers met een podcatcher interactief liedjes.
Diverse componisten en artiesten van oorlogsmuziek staan in de spotlight. Ook is er aandacht voor Dolf van der Linden. Hij heeft de oorlog grotendeels in Duits gevangenschap doorgebracht. Na de bevrijding zorgt hij voor winnende inzendingen van het Eurovisiesongfestival en richt het Metropole Orkest op. Tijdens de duur van de expo worden musici uitgenodigd op het podium bladmuziek uit te voeren. Dat kan dan meteen worden opgenomen zodat bezoekers van de tentoonstelling ook daarna nog kunnen genieten van het oorlogsmuziek repertoire dat nooit eerder is vastgelegd.
Ars Longa is, namens MuseumMakers, verantwoordelijk voor het grafisch en ruimtelijk ontwerp, het affiche en de interactieve podcatcher route.