Ga naar hoofdinhoud
+31 (0)6 – 51210027 info@arslonga.nl
Atlantikwall Film "De Verborgen Grens"
Atlantikwall Film "De Verborgen Grens"

Atlantikwall, film ‘De Verborgen Grens’ is een attractieve educatieve film over de Atlantikwall neemt de kijker mee naar een periode tijdens de 2e Wereld Oorlog. Ars Longa is verantwoordelijke voor het concept, het script en de productie.

Script

De film belicht de verstrekkende gevolgen van de aanleg van de door de bezetter gecreëerde verdedigingslinie. De film is gericht op een breed publiek en brengt ingrijpende gebeurtenissen voor het voetlicht; alleen al in Nederland worden honderdduizenden mensen geëvacueerd en duizenden huizen gesloopt. De bouw van Atlantikwall heeft dan ook het aanzien van de kuststreken voorgoed veranderd. Nooit eerder getoonde (kleuren)beelden van films uit particulier bezit, unieke foto’s uit privéverzamelingen en archieven in binnen- en buitenland zijn te zien. Veel scènes worden getoond vanuit het perspectief van een jongen van een jaar of 12. Deze opnames, waarin de jongen meespeelt, zijn op een levensechte manier gemonteerd in authentieke historische beelden. Bezoekers kunnen zich gemakkelijk identificeren en worden deelgenoot van aangrijpende gebeurtenissen uit het verleden. Ook maken we gebruik van contrastrijke beelden vanuit het perspectief van de Duitse propaganda. Dat zorgt voor confronterende en indrukwekkende inkijkjes.

 

Educatief pakket

De film maakt deel uit van een educatief pakket gericht op groep 7 en 8 van de basisschool. Ook wordt samengewerkt met geïnteresseerde partijen in andere kustprovincies. Regionaal worden specifieke componenten toegevoegd om zo lokale versies van de film te produceren. Bij historisch onderzoek en beeldresearch is rekening gehouden met een volledige inventarisatie voor de toekomstige toepassingen als lokale filmversies, apps, fietstochten. Ook met het oog op aanvullende initiatieven die zich richten op de fysieke en virtuele ontsluiting van de Atlantikwall en een optimale toeristisch- recreatieve benutting.

De film is tot stand gekomen op initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Den Haag en de kustprovincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland en Friesland.

Film ‘De Verborgen Grens’

Trailer film ‘De Verborgen Grens’

Educatieve film ‘De Verborgen Grens’

Project details

  • Visualiseringconcept
  • Script
  • Copywriting
  • Productie
Back To Top