Ga naar hoofdinhoud
+31 (0)6 – 51210027 info@arslonga.nl

Herinrichting Museum de 4 Quartieren

In Museum de Vier Quartieren ervaren bezoekers vanaf 2020 de wereld van Vincent van Gogh, internationaal een van de bekendste Nederlandse kunstenaars. Ars Longa ontwikkelt het visualiseringconcept en ontwerp van deze nieuwe presentatie.

Van Gogh is geboren en getogen in Brabant en leeft in een tijd waarin veel veranderingen plaatsvinden. In de tweede helft van de 19e eeuw nemen machines het werk van mens en dier steeds meer over, terwijl Van Gogh juist geïnteresseerd blijft in de traditionele manier van leven. Op de Brabantse schrale zandgronden komt de mechanisatie maar langzaam op gang. Tot in de 20ste kookt men hier nog op open vuur en is er geen riolering, elektriciteit of waterleiding. Het boerenleven laat een onuitwisbare indruk bij Vincent van Gogh achter. Hij schildert in Brabant zijn eerste meesterwerken, zoals de aardappeleters.

Bezoekers kijken telkens door Vincents ogen naar het Brabantse boerenleven in deze tijd: ongepolijst en met de rauwe randjes van het geploeter van het zware leven op de arme zandgronden. In Oirschot zijn de herinneringen uit die tijd nog heel levend en ook deze authentieke verhalen lopen als een rode draad door de presentatie.

Vincents tekeningen en schilderijen maken deel uit van de museale setting. Hij is onze expo-gids en zijn kunstwerken lijken vaak over te gaan in fotografische en filmische ensceneringen. Soms lichtten bovendien objecten en silhouetten op waarbij verrassende 3D scenes ontstaan. In combinatie met sfeergeluiden en verhalen ontstaat een pakkend beeld, waarbij bezoekers de tijdgeest op nieuw kunnen beleven en ervaren. Ook worden ze geprikkeld na te denken over hetgeen ze van deze tijd kunnen leren. En wat is het leuk interactief op ontdekking uit te gaan in deze historische evocaties met curieuze verzamelingen, inmiddels in onbruik geraakte, authentieke alledaagse voorwerpen!

Citaat Vincent van Gogh:
Door op alle uren van de dag voortdurend het boerenleven te zien ben ik er zoo ingeraakt dat werkelijk ik aan niets anders haast ooit denk…..
Brief 493; aan zijn broer Theo van Gogh.

Back To Top