Ga naar hoofdinhoud
+31 (0)6 – 51210027 info@arslonga.nl
Joods Historisch Museum Rembrandt
Joods Historisch Museum Rembrandt

Joods Historisch Museum Rembrandt, een tentoonstelling over “de Joodse Rembrandt”.  Een tentoonstelling met een collectie kostbare meesterwerken van zijn hand in het kader van het programma Rembrandt 400.

We ontwikkelden een bijzonder kleuren palet voor de expositieruimtes, gerelateerd aan de authentieke door Rembrandt gebruikte natuurlijke pigmenten.

Rembrandt leefde jarenlang in de Amsterdamse joodse buurt. Vanuit het idee dat Rembrandt een bijzondere binding had met Joodse buurtgenoten, kregen zijn schilderijen, vaak onterecht, joodse titels als: ‘Rabbi met witte tulband’ en ‘Joodse bruid’.

Bezoekers kunnen de bewijzen voor deze mythen op een spannende manier ontrafelen met interactieve displays. Op de touchscreen schermen naast de kunstwerken zijn animaties te zien waarop de voorstelling een ‘eigen’ leven lijkt te gaan leiden geïnspireerd op die mythe. Is de interpretatie daarentegen op feiten gebaseerd dan blijft de authentieke vorm van het schilderij in de audiovisuele opstelling behouden. De tentoonstelling brengt zowel mythes en feitelijke achtergronden rondom de collectie op een laagdrempelige manier voor het voetlicht.

Naast de multi-media presentaties was Ars Longa verantwoordelijk voor het 3d en grafisch ontwerp van de tentoonstelling. De eisen ten aanzien van belichting, conservering zijn uiteraard hoog. Een uitgekiende belichtingsplan, met een optimale beheersing van het lichtniveau, draagt zorg voor de uitlichting van de collectie. De meest precaire werken zijn in klimaatvitrines geëxposeerd. De tentoonstelling was in het Joods Historisch Museum in 2007 te zien.

Animatie 1 Joodse Rembrandt

Animatie 2 Joodse Rembrandt

Animatie 3 Joodse Rembrandt

Animatie 4 Joodse Rembrandt

Project details

  • Visualiseringconcept
  • Grafisch en ruimtelijk ontwerp
  • Animatie
  • Interactie
  • Realisatie
Back To Top