Ars Longa ontwikkelde de oriëntatie ruimte met verschillende doe opstellingen waar een brede doelgroep geboeid kan raken in de architecturale ontwikkeling van de stad.
Het ABC fungeert als discussie platvorm bij actuele kwesties rond architectuur en stedenbouw. Bezoekers komen meer te weten over de oorsprong en ontwikkelingen van architectuur en stedenbouw in Haarlem. In het eigentijdse grafische ontwerp zijn veel architectuurfoto’s verwerkt. Zodat het ruimtelijk beeld transformeert in een eigentijdse staalkaart, een monumentale streepjescode van de Haarlemse architectuur.
We ontwikkelden voor de oriëntatie ruimte o.a. een interactieve tafel. Een beamer projecteert plattegronden van Haarlem en nabije omgeving. De installatie reageert op bewegingen van de hand. Een aantal iconen geven aan welke keuze de bezoeker kan maken, vanaf het ontstaan van Haarlem tot de 21 eeuw. Bij aanraking wordt steeds een attractief kort animatiefilmpje geactiveerd, met geluid, foto’s, videobeelden en grafische informatie. Zo zien bezoekers de plattegronden van voorafgaande eeuwen veranderen in het stadsbeeld van nu. Stadsgrenzen van vroeger liggen inmiddels in het centrum. Elke animatiefilm eindigt steeds weer met nieuwe keuze mogelijkheden. Zo surfen bezoekers op een laagdrempelige manier door de geschiedenis van de Haarlemse architectuur en stedenbouw.
We hebben de volledige story board voor deze interactieve tafel ontwikkelt. Met het oog daarop waren we verantwoordelijk voor het inhoudelijk research, archiefonderzoek, verzamelen van beeldmateriaal en het schrijven van teksten. Maar ook voor de ontwikkeling en realisatie van de interactieve tafel, beeldanimaties en andere presentaties.
Een touchscreen scherm geeft informatie over projecten in de toekomst. Met een gebruiksvriendelijk content management systeem is er gemakkelijk steeds ‘up to date’ toekomstgerichte projectinformatie aan het systeem toe te voegen. Ook kinderen kunnen aan de slag. Op een groot magneetbord kunnen ze de stad naar eigen inzicht bebouwen.
Project details
- Visualiseringconcept
- Inhoudelijk research
- Beeld onderzoek
- Teksten
- Ruimtelijk en grafisch ontwerp
- Multimediale opstelling,
- Animaties.