Ga naar hoofdinhoud
+31 (0)6 – 51210027 info@arslonga.nl
Tentoonstelling Willem van Oranje
Virtual Reality helm
Relatiedag tentoonstelling Willem van Oranje in het Nationaal Militair Museum
Tentoonstelling Willem van OranjeVirtual Reality helmRelatiedag tentoonstelling Willem van Oranje in het Nationaal Militair Museum

Tentoonstelling Willem van Oranje is een sfeervolle tentoonstelling waar je Willem echt leert kennen! Ars Longa ontwikkelde voor het Nationaal Militair Museum voor het visualiseringsconcept, het ontwerp en de realisatie van de deze tentoonstelling.

Verhaallijn

In deze expo maak je kennis met Willem van Oranje vanaf het moment dat hij de titel Prins van Oranje erft en als 11 jarige jongen naar de Nederlanden komt. De familietentoonstelling geeft een uniek beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje, zijn opvoeding en zijn ontwikkeling van militair naar veldheer en maakt duidelijk waarom hij uiteindelijk leider van de opstand wordt.

Collectie

In de tentoonstelling zijn veel unieke topstukken te zien, uit binnen en buitenland. Een belangrijk deel is nooit eerder in Nederland te zien geweest. Zoals de baton: de bevelhebbersstaf die dienst deed in het Opstandelingenleger van Willem van Oranje.

Presentatie technieken

Deze expo doet niet alleen recht aan de bijzondere collectie. Naast fraaie esthetische presentaties is er veel ruimte voor de dramatische verhaalopbouw. Theatrale evocaties zorgen ervoor dat bezoekers deze roerige periode uit de Nederlandse geschiedenis beleven en geprikkeld worden informatie op te nemen. We zetten veel bijzondere presentatietechnieken in om het verhaal zo dynamisch en prikkelend mogelijk voor het voetlicht te brengen.

We maken onder meer gebruik van soundscapes, bewegende projecties, monumentale animaties, veel doe-presentaties en speciaal hiervoor ontwikkelde “specials”. Bij het opzetten van een 3D helm nemen bezoekers bijvoorbeeld deel aan een spannend rapiergevecht. Alle bijzondere expositie displays zijn door Ars Longa in eigen beheer gerealiseerd. Ook hebben we de scripts voor animaties en multimedia opstellingen ontwikkeld.

Persoonlijke route

In deze interactieve familietentoonstelling kiezen bezoekers hun eigen expo gids. Op die manier kun je het expositie verhaal vanuit een persoonlijk perspectief volgen. Als de bezoekers de routekaart scannen verschijnt de gids naar keuze: Willem, de bruiden van Willem of Filips II. Ars Longa kreeg de opdracht voor het onderzoek en synopsis van elke route. Met behulp van de persoonlijke routes kunnen bezoekers zich gemakkelijker identificeren met issues die er spelen in de 16e eeuw en de dilemma’s van de hoofdpersonen.

Educatie

De expositie is voorzien van een levendige kinderroute. Attractieve doe opstellingen stimuleren jong en oud op een speelse manier informatie te vergaren.

Volgger des Vaderlands

Speciaal voor het Voortgezet Onderwijs heeft het Nationaal Militair Museum (NMM) een educatief programma over Willem van Oranje ontwikkeld. De voorbereidende les bestaat uit 6 vlogs waarin Willem zich persoonlijk aan de leerlingen voorstelt. Het lesprogramma sluit aan bij de tentoonstelling. In samenwerking met Ludart produceerde Ars Longa deze vlogs.

“Er worden vele inkijkjes gegeven in het sociale en culturele leven van die tijd, in de context van het leven van Willem. Er is veel informatie, beeld en geluid, zowel statisch als dynamisch. Ik heb vele uren in de expositie doorgebracht maar het is het waard!”

Citaat bezoeker

Project details

Tentoonstelling:
Visualiseringconcept, grafisch en ruimtelijk ontwerp, multimedia presentaties, concept en realisatie persoonlijke route.

Back To Top