Ga naar hoofdinhoud
+31 (0)6 – 51210027 info@arslonga.nl

De tentoonstelling belicht de aangrijpende gebeurtenissen achter de schermen van de Servische revolutie. Otpor was een verzetsgroep die als actievorm humor als wapen gebruikte.

Want wat doe je als je opgroeit in een land dat geregeerd wordt door Slobodan Milosevic? Als je ouders alle hoop hebben opgegeven na twaalf jaar oorlog, bombardementen, corruptie en crisis …

Het antwoord van Servische jongeren was: geweldloos verzet. Van 1998 tot 2000 voeren zij actie tegen het regime Milosevic. Hun leus is: “He’s finished”.

In deze tentoonstelling ligt het accent op betrokkenheid, idealen, doorzettingsvermogen en geweldloze acties met een indrukwekkend resultaat. De monumentale raamprojectie in het entreegebied vormt de blikvanger. Bezoekers maken hier bij binnenkomst ook zelf even fysiek deel uit van de menigte die op 5 oktober het parlement bestormt en Milosevic dwingt te vertrekken. Bijbehorende geluidopnames versterken het effect en ook ’s nachts trekt deze eyecatcher de aandacht van argeloze passanten.

Ook de bijzondere media en marketingtechnieken die destijds zijn ingezet springen in het oog. Bijvoorbeeld de grappige reclamespotjes waarin het wasmiddel niet in staat blijkt het symbool van OTPOR uit een T-shirt te wassen. Bezoekers ervaren op welke manier de Servische jongeren de angst en apathie van de bevolking te doorbreken, en dat maakt veel mogelijk… zelfs een revolutie.

De tentoonstelling is ontwikkeld in opdracht van Verzetsmuseum en Press Now. ‘He is finished’ was in 2004 te bezoeken in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

“Je ziet alleen maar wat je ziet …maar wat zien we eigenlijk?”

Citaat M.C. Escher

Project details

Expositie:
Grafisch en ruimtelijk ontwerp, productie

Back To Top